In het eerste kwartaal van 2016 vonden er wereldwijd weinig grote fusies en overnames plaats. Maar volgens zakenbank Goldman Sachs is er geen sprake van een stilstand op de overnamemarkt.

Dit jaar opende met een kwartaal waarin wereldwijd 174 overnamedeals van boven de honderd miljoen dollar werden gesloten, vergeleken met 233 in het eerste kwartaal van 2015.

Volgens de Quarterly Deal Performance Monitor van het zakelijke adviesbureau Willis Towers Watson vonden er in twee jaar tijd nooit zo weinig fusies en overnames plaats als in het eerste kwartaal van 2016.

Slechts een adempauze

Toch betoogt Goldman Sachs in een brief aan aandeelhouders dat een piek in de overnameactiviteit nog niet is bereikt. De zakenbank, wereldwijd de grootste adviseur bij fusies en overnames, denkt dat dat er enkel sprake is van een adempauze in de afgelopen maanden voor er een verdere opleving komt in de rest van het jaar.

De verhouding tussen de waarde van aangekondigde deals en de totale marktwaarde van de beurs zou nog steeds niet op een piekniveau zitten. “We zien dit als een teken dat er nog ruimte is voor de nodige fusie- en overnameactiviteit, zeker nu aandelenmarkten lijken te stabiliseren”, zegt topman Lloyd Blankfein van Goldman Sachs.

De aanjagers voor een gezonde fusie- en overnamemarkt blijven volgens Goldman Sachs namelijk intact. "In het licht van een groeivertraging van de wereldeconomie gebruiken bedrijven fusies of overnames om de omzet aan te jagen," aldus topman Matt McClure van Goldman Sachs tegen Business Insider.

McClure is verantwoordelijk voor overnames in Amerika door de Amerikaanse zakenbank. De topman verwacht in de komende maanden vooral consolidatie in sectoren als energie, voeding, media en telecom.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl